Om Molinders Mysterium

I oktober 2018 öppnade vi vårt första rum, Cover-up. Några månader senare öppnade vi Deadline och i november 2019 öppnade Madame Magnolia. Under sommaren 2020 lanserade vi vårt första stadsspel Bo Lodmans testamente. Det andra stadsspelet, Kidnappad, släpptes inför sommaren 2021.

Alla våra rum och stadsspel är utvecklade helt och hållet av oss fyra som driver Molinders Mysterium, från idé till färdigt spel. Vi är såklart själva inbitna rymningsspelare och har valt att göra rum som vi själva skulle vilja spela. 


Varför Molinders Mysterium?

Det finns olika förklaringar till vårt namn, men en version är att det på Storgatan 50 tidigare huserade en av Umeås främsta privatdetektiver, närmare bestämt JA Molinders detektivbyrå. Kanske var det emellanåt väldigt lugnt med detektivuppdrag i Umeå eftersom han samtidigt hade tid att skriva böcker. Vi hittade ett flertal opublicerade verk bland hans kvarlämnade saker. Han lämnade i all hast lokalen då han på ålderns höst kammade hem storvinsten på lotto och drog till Karibien. När vi flyttade in såg det ut precis som när han sist var där, i detektivbyråns gamla arkivskåp hittade vi de outgivna böckerna och det är därifrån som vi har hämtat inspiration till våra spel. Vi började med deckaren Murvelmordet och nästa spel blev baserat på sci-fi boken Tidsfristen. JA fastnade aldrig riktigt för en speciell genre utan varierade mellan olika, vilket passar oss utmärkt eftersom vi också vill ha olika teman på våra rum. Vårt tredje rum har hämtat inspiration från den lite mer mystiska romanen Mörka makter. Deadline har vi nu stängt, så frågan är vilken bok vårt nya rum baseras på?

Lampa tillverkad av en gammal hatt

När ni besöker oss kan ni hitta spår av kvarlämnade saker från detektivbyrån. Vi har valt att återanvända en del till minne av den skickliga detektiven.

Till exempel JA Molinders gamla hatt – omgjord till en lampa.